Fedme utgjør en alvorlig helsetrussel! |
Fedme blant barn brer stadig om seg, og er en negativ utviklingstrend som vi må ta på alvor. I enkelte europeiske land er forekomsten av overvekt blant barn (pga usunt kosthold) på nærmere 40%.
I Norge har vi den nøyaktig samme utviklingen som i Europa forøvrig. Fler og fler barn blir overvektige, og hyppigheten av diabetes blant den yngre generasjon har økt betraktelig det siste tiåret.
Er det et "overgrep" når barn lider under overvekt og fedme, forårsaket usunt kosthold? Hvem har hovedansvaret når barnets daglige kosthold består av sukkerholdige produkter,mye fett og lite næring, og resulterer i en helsefarlig overvekt ?
Mange etterspør helsefremmende tiltak i samfunnet.
Tiltak som fokuserer på forebygging og behandling, for å redusere helsetrusselen som fedme utgjør. Tettere oppfølging fra helsestasjon,barnehage og skole er en god start. Informasjon og kursing av foreldre, og satsing på helsefremmende temaer i skolens fag vil være gode bidragsytere for å snu denne negative utviklingstrenden.
Det er fullt ut foreldrenes ansvar å lære barnet gode matvaner
Enkle hverdagstips
Du er den viktigste rollemodellen for dine barn. Gå foran som et godt eksempel.
Les produktinformasjon på matvarene, og sjekk ut innholdet av sukker,fett,tilsetningsstoffer,næring mm.
Styr unna ferdigprodukter som feks fiskepinner,kyllingnuggets,fiskegrateng osv. Ferdigprodukter innholder ofte mye sukker, salt,fett, og ymse tilsetningsstoffer og innholder generelt lite næring.
Tørstedrikk er vann!
Skill mellom hverdag og helg. Sjokolade,brus og pizza er ikke hverdagsmat! Innfør 80/20 regelen - 80% av all mat og drikke skal være sunt.
Dropp ferdigprodukter, og lag maten fra bunnen av. Da vet du med sikkerhet hva maten innholder, og du vet hva barna dine spiser.
Fyll matboksen (barnehage-skole) med både frukt og grønnsaker som små mellommåltider. Styr unna Sjokade og nøttepålegg - det er sukkerbomber.
La barna delta i matlagingen, det kan endre holdninger og bidra til å bedre kostvanene betraktelig.
Barn og unge trenger aktivitet! Sett strikse grenser for Pc og Tv-titting.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar