JA,VI KAN !

Hverdagsbalanse - Sunnhet - Velvære - Innsikt - Planlegge - Selvledelse - Valg - Mental trening - Energi - Motivasjon - Matvaner - Lev bedre - Inspirasjon - Ta ansvar - Mestring - Naturlig mat - Endringsprosesser - Tenke nytt - Bevisstgjøring - Ønske - Vilje - Handling - Mat som medisin - Suksess - Stolthet - Glede - Alternativer...................

torsdag 25. juli 2013

Kan vi stole på myndighetenes merkeordning ?

"Enkelt å velge sunnere" er myndighetenes profilering av merkeordningen for sunnere matvarer - Nøkkelhullet.

Hvilke kriterier og krav legges egentlig til grunn for merkingen,når et mangfold av nøkkelhullsprodukter i markedet, inneholder store mengder med helseskadelig palmeolje/transfett? 

Det er påvist at palmeoljen fremmer betennelser i blodåreveggen, og dermed utvikling av hjerte- og karsykdommer.Forskning viser at transfett øker det dårlige kolesterolet og senker det gode. I tillegg øker transfett/palmeoljen risikoen for kreft. 
I motsetning til Danmark finnes det ikke lovverk i Norge som regulerer bruken av transfett/palmolje. Her er det fritt fram!

MISVISENDE!
Butikkhyllene bugner av produkter som er godkjent av Mattilsynet og Helsedirektoratet. Et stort utvalg av friterte produkter,kjeks,kaker mm er nøkkelhulls-merket som et sunnere alternativ,og kan lett oppfattes som et godt valg for forbrukerne.

"Et sunnere alternativ i sin kategori" er retningslinjene som ligger til grunn for merkingen,og forteller igrunn svært lite om produktets sunnhetsskala totalt sett. 


Unngå farlig transefett

Å gardere seg mot palmeolje i ferdigprodukter viser seg å være umulig.Mange produsenter "kamuflerer" produktinnholdet, og det er tidskrevende å finne ut av den hele og fulle sannhet. Den beste måten å unngå transfett/palmeolje er å begrense inntaket av "diffuse" ferdigprodukter".Lag potetgull selv, og bruk sunnere alternativer som rapsolje,maisolje eller solsikkeolje.


Visste du at forskere rapporterer sammenheng mellom problematferd og det usunne fettet?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar