JA,VI KAN !

Hverdagsbalanse - Sunnhet - Velvære - Innsikt - Planlegge - Selvledelse - Valg - Mental trening - Energi - Motivasjon - Matvaner - Lev bedre - Inspirasjon - Ta ansvar - Mestring - Naturlig mat - Endringsprosesser - Tenke nytt - Bevisstgjøring - Ønske - Vilje - Handling - Mat som medisin - Suksess - Stolthet - Glede - Alternativer...................

onsdag 17. juli 2013

Det finnes alltid alternativer & valgmuligheter

I mitt forrige innlegg skrev jeg om bakeindustriens mat-manipulering. Bakeriene bruker store mengder helsefarlige midler i bakevarene vi kjøper.Heldigvis finnes det et mye bedre alternativ til usunne og helsefarlige kjøpebrød;
Hjemmebakt brød! 
Brødbaksten du selv  produserer vil "uansett innhold", være mye sunnere å spise.Du slipper jo unna med både smaksforsterkere,matsminke og konserveringsmiddel. 
Med noen fornuftige valg av ingredienser kan brødbaksten bli både næringsrikt,mette lengre og smake fantastisk mye bedre! Og, du vet hva du spiser.

 TIPS

Kjøp inn forskjellige frøsorter feks linfrø,solsikkefrø, og gresskarkjerner.Valnøtter gir god smak og innholder sunne fettsyrer, og er dessuten rik på proteiner.Økologisk havregryn og ulike meltyper,feks fint og sammalt speltmel. Både biola,gresk og tyrkisk yoghurt kan gi brødet en saftigere konsistens,men rent vann er mer enn godt nok. Olivenolje eller linfrøolje er begge sunne oljer som passer fint i en brøddeig.Bruk kaldpresset olje,den er uraffinert og er ikke tilsatt kjemiske stoffer.En til to teskjeer ekte honning gir den lille touchen. Honning inneholder en mengde vitaminer og mineraler, i tillegg til fettstoffer og aminosyrer.

NB! Uansett oppskrift, bruk så lite gjær og mel som mulig.Hyppig inntak av gluten og gjær er ikke godt for fordøyelsen og tarmsystemet vårt.Det gjelder alle mennesker, uansett kjønn og alder.Enkelte mennesker spiser opp til ti brødskiver pr dag,fordelt på frokost,matpakke og kveldsmåltid. De fleste ernæringseksperter fraråder store mengder med brød i kostholdet. En del kornsorter inneholder dessverre mye muggsoppgifter, og problemet er økende. Klimaendring og mye nedbør har de siste ti årene ført til mer soppgifter i kornet. Giften følger med inn i kornprodukter som brød, barnemat og grøt.Vi nordmenn kan med fordel droppe flere brødmåltider i løpet av uken, og heller erstatte brødmåltidene med andre alternativer.  

Brødmat har litt av den samme historikken som poteta; "Billig mat som mettet mange munner" i tider da det ikke var overflod.

Økologisk brød 

Bruk  ca. 1 ltr væske, feks litt vann og litt biola.
Rør ut 50 g - en pakke gjær, i ca 1,5 dl vann og tilsett 1- 2 ts honning
2- 3 spiseskjeer økologisk kaldpresset olivenolje.  
Tilsett:
-250 g valnøtter
-300 g solsikkefrø
-150 g linfrø (legges i vann par timer i forkant)
-250 g gresskarkjerner


Til slutt anpasser du mengden med feks fint speltmel.Husk at deigen skal være klissete, men ikke rennende (oppskriften egner seg kun til brødformer) Ca. 1 - 1,5 kg mel.  

La deigen stå å heve ca 1,5 timer. Hvis du ikke bruker eltemaskin/kjøkkenmaskin, kan det være lurt å bruke olivenolje på hendene før du går igang med å elte deigen for hånd. Deigen slipper litt enklere.Uansett type brødformer kan det være lurt å pensle disse med litt olje.Du trenger 2- 3 brødformer.

La brødene stå å heve 15- 20 min, og stikk noen hull i brøddeigen med en gaffel før de settes inn i ovnen på 180 grader, nederst. Brødene skal være gylne/lys brune i fargen når de er ferdig stekt. Er du usikker: Ta et brød ut av forma og bank på undersiden av brødet.Ferdigstekt brød har en hard skorpa som gir lyd ;)

Jeg har bevisst styrt unna grove kornsorter og havre for å minimalisere innholdet av såkalte mykotoksiner, eller soppgifter. 



1 kommentar:

  1. Jeg har hørt om akkurat dette tidligere, at det kan være muggsopp i kornsorter. Har sett at flakene i havre kan være grønnaktige. Er det mugg? Er litt overasket at du anbefaler fint mel, selv om det er spelt. Foresten, vet du om det er mer mugg i f.eks norske kornsorter kontra andre lands?

    SvarSlett