JA,VI KAN !

Hverdagsbalanse - Sunnhet - Velvære - Innsikt - Planlegge - Selvledelse - Valg - Mental trening - Energi - Motivasjon - Matvaner - Lev bedre - Inspirasjon - Ta ansvar - Mestring - Naturlig mat - Endringsprosesser - Tenke nytt - Bevisstgjøring - Ønske - Vilje - Handling - Mat som medisin - Suksess - Stolthet - Glede - Alternativer...................

torsdag 1. august 2013

Student#kokkelering#mat-budsjett

Uansett om matbudsjettet er stramt,vil jeg påstå at det er fullt mulig å spise sunn,hjemmelaget mat som nærer oppunder en god helse. Bevisstgjøring,ansvar,valg samt planlegging og gjennomføring er en god start. 
Det er viktig å prioritere næringsrik og variert mat gjennom hele livet. I ung alder legges nemlig grunnlaget for helsetilstanden i seinere livsfase.Unngå en negativ helsebomerang pga slurv i ungdomsårene. Mat er medisin, og abc for psykisk og fysisk helse!
Skal du fungere optimalt som student er næringsinnholdet i maten av stor betydning.Symptomer pga feilernæring:Slapp, trøtt, ukonsentrert og ofte vondt i hode.  
Stramt matbudsjett ?
Skaff deg en fryseboks/skap! Fryseboksen gjør det mulig å handle inn billige matprodukter i større kvantum. Med prisreduksjon på  40%, kan det være penger å spare på gode kjøp. Fryseboksen kan også redde mat fra å havne i søpla. 
Brødmat har lett for å bli tørt etter kort tid. Skjær opp brødet i skiver, og ta ut brødskivene dag for dag.Blir det middagsrester - frys det ned, og du har lunsj til seinere. 

Sjekk dato på ferskvarene,enten det er pålegg,kjøtt,egg eller melk. 
De ferskeste varene skal være stablet innerst i hylla, og kan utgjøre mange dager forskjell på holdbarhet. Du kan spare mye penger på å bruke litt tid i butikken. Sjekk kg pris og sammenlign produktene. Plukk ut frukt og grønnsaker som er av beste kvalitet. Lag en handliste, og følg den! Spontane kjøp har en tendens til å bli dyrt.Lag en ukesmeny for frokost,lunsj og middag. Meny for uken og en handleliste hjelper deg til å få oversikt og kontroll, på både kosthold og pengeforbruk. 

Oppbevar maten riktig
Kjøp oppbevaringsbokser og poser som kan lukkes, og er lufttette.Luft er ofte matens verste "fiende". Maten taper vitaminer,tørker ut,mister smak eller tar smak av andre produkter, og er dessuten mer utsatt for bakterier og mugg/råte. Sjekk at temperaturen i kjøleskapet er riktig, og hold kjøleskapet rent og ryddig. Det er viktig å ha en god oversikt over matvarene. Bortgjemte rester har en tendens til å bli liggende å mugne. Mugg kan smitte over på annen mat. 
Matkaster eller restespiser?  

Det kastes ca 380 tonn mat pr år i Norge. Planlegger du måltidene for en uke om gangen,kan du bruke rester fra middagen på tirsdag som lunsj på onsdag. Det er når vi handler mat uten mål og mening restene hoper seg opp i kjøleskapet, og blir ødelagt og kastet. Impulsive innkjøp er totalt sett lite økonomisk. 
Planlegging og kontroll

Den eneste måten å ha full kontroll over matbudsjettet på, er å sette av tid og føre regnskap. Gevinsten er at du til enhver tid har oversikt og kontroll. Du unngår å komme i  ubehagelig pengeknipe, og i tillegg være sulten. I studietiden er det viktig å holde fokuset på studiene, og ikka ha mange bekymringer. 

OBS!
Lettvinte løsninger = pengesluk
Kaffebar og deilig kaffe er koselig og sosialt,men 45 - 50 kroner pr dag utgjør 315 - 350,-  pr uke. 
Husk ordtaket"Mange bekker små blir en stor å...."
Det er viktig å kose seg. Spørsmålet er hvor ofte,hvordan og til hvilken pris? Det hele handler om balansegang. Blir hver eneste dag en "fest" oppstår det gjerne noen fallgruver - feks  feilernæring, overvekt og økonomiske vanskeligheter..... 

Vann fra springet er gratis.Vann på flaske derimot koster penger. Verdt å tenke over  når stipend og studielån skal  strekke til gjennom et helt studieår. 
Lettvinte matløsninger koster mye mer en hjemmelaget mat.Ferdigmaten inneholder svært ofte mye volum og lite næring. 

Husk at det er tankene du tenker som styrer motivasjon,vilje, valg, handling og suksess.
KLART JEG KAN !!!  
Bruk rester og lag SkinkeSalat.


 

Egg som nærmer seg siste forbruksdato, rester av skinke - og kalkunpålegg + ost.
Tomater og salat. Bruk grønnkål og spinat- de inneholder mye mer vitaminer og jern enn isbergsalat og kinakål. 

Har du grønnsaker som  har blitt liggende litt for lenge i kjøleskapet - lag råkost.
Legg grønnsakene i litt iskaldt vann, det piffer dem opp hvis de har begynt å bli litt slappe,eller skrukkete i skallet. Råkost er sunt og godt, både aleine og ved siden av fisk eller kjøtt. 


Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar