JA,VI KAN !

Hverdagsbalanse - Sunnhet - Velvære - Innsikt - Planlegge - Selvledelse - Valg - Mental trening - Energi - Motivasjon - Matvaner - Lev bedre - Inspirasjon - Ta ansvar - Mestring - Naturlig mat - Endringsprosesser - Tenke nytt - Bevisstgjøring - Ønske - Vilje - Handling - Mat som medisin - Suksess - Stolthet - Glede - Alternativer...................

tirsdag 13. august 2013

Mat#Boks#Lunsj#Skole# Næring#Læring#Tips

Uten mat og drikke...duger helten ikke 

Om bare noen få dager begynner et nytt skoleår! 
Hvordan er "helsetilstanden" på skoleelevens matboks og drikkeflaske? 

En god matboks skal være lett å holde ren,
 oppbevare maten på best mulig måte - lufttett slik at vitaminene ikke "flyr" sin vei. 

Det kan være praktisk med en matboks som har "skillevegger" eller løse småbokser,slik at innholdet i nistepakka ser delikat ut -  også etter en runde i skolesekken. Tenk at du skal ha plass til både mat,frukt og kanskje noen nøtter til små,men viktige  mellommåltider. 


Tunfisksalat med egg er en ypperlig proteinkilde.
Proteiner er viktige "byggeklosser" for aktive barn som skal vokse og lære.
Skolelunsj og mellommåltider 
til barnehage og skole

Det er veldig mye annen mat enn de tradisjonelle brødskivene som både metter,gir mer næring og som i tillegg smaker godt i nistepakka. Brødmåltider flere ganger om dagen gjennom en hel skoleuke, er hverken sunt eller nødvendig. Mange barn reagerer på overdreven inntak av både gluten og mel, uten å være klar over det. Plagene er ofte diffuse og kan gi utslag i form av magesmerter,vondt i hode,slapp,småkvalm,verking i ledd,uregelmessig avføring mm. Ikke alle allmennleger er oppdatert på dette felte. Flere med intoleranse for gluten har dessverre levd i årevis med plagene, innen "syndebukken" har blitt avslørt av en spesialist.  

Restemat er ypperlig skolemat

Hjemmelaget wraps eller pannekaker med salatblanding + skinkepålegg, er et godt alternativ i løpet av skoleuka. Wraps kan fylles med rester fra middagen, enten det er fisk eller kjøtt. 
Råkost med raspet gullrot,eple og grønnkål gir måltidet viktige vitaminer og næring, og passer utmerket som tilbehør til strimlet kyllingkjøtt. 


Pannekakerøre til skolemat

4- 5 egg
3-4 dl soyamelk
Boks cottage cheese
 2 dl hvetemel uten gluten
litt kanel
Tilsett gjerne linfrø (bløtlegges først i vann). 
Pannekakene kan stekes ferdig dagen før. Lag opp litt godt med røre og frys ned, da har du tilrettelagt noen skolemåltider til en annen gang også. 


Frukt - bær og nøtter 
bør få en fast plass i lunsjboksen, og det hver eneste dag! Varier også her. Det blir kjedelig med eple eller appelsin hver eneste dag, og barna trenger variasjon for å få i seg ulike næringsstoffer. Tenk årstid. I varmen er frukter som inneholder mye saft også en tørsteslukker feks melon, Kiwi,appelsin,druer ol. 

Ikke send med hel frukt. Skjærer du frukten opp i passe biter er det større sannsynelighet for at barnet spiser opp alt (istedenfor å ta to biter av et eple, for så å kaste resten når skoleklokka ringer).Legg fruktbitene i en lufttett pose eller matboks.Da unngår man tap av vitaminer,smak og uttørking. 


Variasjon er viktig - bruk fantasien :) 
Omelett,salater, og restemat er gode alternativer til et variert kosthold i løpet av et skoleår. Har du rester av ertesuppe,lapskaus ol fyll opp termosen.


God variasjon med grønnsaker,kjøtt,frukt og pasta. Pasta, nudler ol er  greit av og til/en sjelden gang. Nudler har gjerne et høyt innhold av salt, og pasta gir ikke mye næring.  


Piff opp apetitten !
Lag noen fruktspyd eller kombiner fruktbitene med pålegg, reker eller annet du har liggende i kjøleskapet.
 
God matkultur kommer ikke av seg selv - også det må læres.
Sats på god matkultur i klasserommet: 

Bytte-nistepakke-dag
Prosjekt "Sunne nistepakker-lunsjbokser
Dekk opp til Skole-lunsj siste fredagen i mnd. Alle tar med hver sin "rett". Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar