JA,VI KAN !

Hverdagsbalanse - Sunnhet - Velvære - Innsikt - Planlegge - Selvledelse - Valg - Mental trening - Energi - Motivasjon - Matvaner - Lev bedre - Inspirasjon - Ta ansvar - Mestring - Naturlig mat - Endringsprosesser - Tenke nytt - Bevisstgjøring - Ønske - Vilje - Handling - Mat som medisin - Suksess - Stolthet - Glede - Alternativer...................

torsdag 17. april 2014

XXL- PåskeEgg


StOr - StØrre - StØrst

I går var jeg å handlet.Butikken var full til randen med folk som småløp omkring med handlevognene sine.Det var komplett kaos; Kjefting,barnegråt,og høylydte diskusjoner.
Hvor var gleden?
Jo! I de enorme køene foran hyllene med søtsaker.
Her ble nemlig XXL - påskeeggene fylt til randen av barn i alle aldre.Entusiasmen var det ingen ting å utsette på.Ungene utkjempet en ivrig,men innbitt kamp foran plastboksene.Det bugnet med søtsaker i alle regnbuens farger.Prøvesmaking var tydeligvis helt "naturlig,"og ikke alle hadde tid til å vente på en ledig "skje".Små ivrige fingre gravde dypt ned i påskens høydepunkt: Smågodt.    
Også påske-eggenes størrelse har vi kopiert fra USA; Det skal være stort og masse. 
Da jeg vokste opp,var tradisjonen at foreldrene overrasket oss ungene med påskeegg,og det på selveste Påskeaften. Påskeegget ble gjemt, og det var både gøy og spennende å finne egget. Størrelsen på påskeegget var på langt nær i den størrelsesorden som er vanlig i dag.Tross for det, så spiste vi ikke opp hele påskeegget med en gang.Jeg tror bestemt at det hadde sammenheng med oppdragelse, og livsstil.Det har ikke alltid vært hverdagslig å spise godterier,drikke brus, eller å spise pizza flere dager i uken i Norge.  
I dag spiser barn flere påskegg i løpet av høytiden,og inntaket av sukker blir uforsvarlig høyt.Høye doser med SUKKER går ikke upåaktet hen.Ikke bare øker det sjansen for at barnet ditt får diabetes,men masse sukker øker sjansen for infeksjoner,og selvfølgelig dårlig tannhelse.Barn som har et jevnt høyt inntak av sukker,spiser ofte mindre av næringsrik mat.Den generelle utviklingen kan derfor bli hemmet pga høyt sukkerkonsum.   
Et påskeegg kan fylles med mye spennende:
Aktiviteter som rebus/quiz hvor familien gjør noe sammen i de gule fridagene.Lag et sjørøverkart eller en natursti med oppgaver.....Gøy for liten og for stor. Be naboer,venner og familie, og la aktiviteten og samværet få den største oppmerksomheten, og ikke mengden godteri!    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar