JA,VI KAN !

Hverdagsbalanse - Sunnhet - Velvære - Innsikt - Planlegge - Selvledelse - Valg - Mental trening - Energi - Motivasjon - Matvaner - Lev bedre - Inspirasjon - Ta ansvar - Mestring - Naturlig mat - Endringsprosesser - Tenke nytt - Bevisstgjøring - Ønske - Vilje - Handling - Mat som medisin - Suksess - Stolthet - Glede - Alternativer...................

fredag 28. februar 2014

Speil,speil på veggen der - hvem er den vakreste i verden her.....?


Hvor mange timer står du foran speilet før du skal ut å "møte verden"?....

Forfengelighet har sitt utspring fra tanken om hva som er vakkert og ser pent ut, og hva vi selv mener og tror vi blir tiltrukket av.Ideen vi har om et idealbilde er gjerne sterkt påvirket av samtidens trender og motebilder,og er derfor ikke en selvstendig oppfatning uavhengig av miljøet vi lever i. 


   I dag knytter vi ofte idealbilder til utseende og kropp; 
SeXy kropp - ungt utseende - Barbielook - perfekt sexliv osv.

Kropp og utseende har fått et enormt fokus de siste årene, og aldersgrensen nedad har sunket betraktelig.Mange barn helt ned i 6 - 7 års alderen er opptatt av både klær og utseende,og deltar aktivt på innkjøp av garderobe.

På mange videregående skoler er ikke  læring lengre det primære for elevene, men å bruke skolearenaen som en levende "CatWalk" - LOOK AT ME! 

Å få silikonpupper til 18 års dagen er ikke lenger en uvanlig fødselsdagsgave. 

"The big question is": 
Hvor går grensen fra å etterstrebe et  idealbilde,til at det blir en sykelig besettelse? 

Hele livet består av valg,men
velger du det som er best for deg ?

Eller er det "de andre" (der ute i verden) som er premissleverandører og pådrivere av valgene du tar?

Faresignalene 
er når de dyre klærne, de kosmetiske inngrepene,sultediettene eller overtreningen fungerer som falske substitutter for både selvfølelse og selvbilde. 

Idet substituttene(hjelpemidlene) skulle opphøre blir fallhøyden desto større, siden selvfølelse (et sterkt indre) er alfa og omega for å takle livets opp...og nedturer.  

Har du tenkt på at du er god nok....
akkurat som du er?





onsdag 26. februar 2014

Simple BUT tasty .....



Middag laget i en rekordfart! 



Lang arbeidsdag og to stk firbente familiemedlemmer som hungret etter tur....er forhistorien til denne kyllingretten. 
Som overskriften forteller: 
Enkel, men velsmakende.
2 stk kyllingfile skjæres opp i store biter.Gjennomstek kyllingen sammen med litt margarin og olivenolje i stekeovnen. 
Hell over en blanding av 2- 3 ts karrypasta rørt ut i ca 1-2 dl kokosmelk.
La dette trekke noen minutter i stekeovnen før du legger over noen buketter med brokkoli. Brokkolien skal være krispy. Det betyr bare noen få minutter i stekeovnen.
Steketemperatur. ca 190 grader.

Retten kan serveres med både pasta - ris og couscous 
PS. dersom du har persille er det bare å drysse over med litt ekstra grønt...eller skvis de siste dråpene med c- vitaminer ut av en sitron/lime. Den friske smaken vil gi retten en ekstra piff 


Ønsker deg et enkelt, men velsmakende og sunt måltid !





tirsdag 25. februar 2014

Spis eller bli spist !

I dyrenes verden råder "den sterkestes rett", og næringskjedens evigvarende runddans.Her er det i utgangspunktet snakk om SpiS eller bli SpIst!

Menneskene har i mange år lagt sin eventyrlystne elsk på å drive forsøk/manipulering, og ikke minst eksperimentering på dyr og natur. Forflytning, eller import/eksport av slanger,insekter,blomsterfrø +++ ser ut til å ha vært en "vellykket" måte å oppnå ubalanse innad i økosystemer på.Dyrearter, insekter og planter dør ut ....og forårsaker igjen at andre levende organismer utryddes.Det er snakk om en negativ sirkel, som øker i både hastighet og omfang. 


Forenklet sagt: Dette er resultater av uansvarlighet og lettvinte avgjørelser gjort i nuet....uten tanke for konsekvenser hverken for fremtiden, eller for de kommende generasjoner som skal leve videre på jorden.   



LIVET ER IKKE FOR PINGLER
 Store deler av verdens befolkning har både fått mer kunnskap og mer utdannelse. Vi har bedre økonomi som gir oss større frihet til å gjøre valg, eller velge bort. Vi bor bedre,reiser mer og har større tilgang til både mat,forbruksvarer og teknologiske hjelpemidler.  
Tross for utviklingen og alle godene vi omgir oss med, skrives det ut rekordstore mengder med antidepressive medisiner.Vi selvmedisinerer oss med alkohol og legemidler,vi trøstespiser eller sultforer oss,selvmordene øker formidabelt - og da spesielt blant ungdommer.I klasserommene på barneskolen myldrer det av feite barn - feilernærte tjukkaser som er hardt rammet av diabetes.Barna er fritatt fra gymnastikktimene, og blir ofte kjørt til og fra til skolen. Vi blir oftere og oftere utbrente. Flere og flere er uføretrygdet innen de har fylt 30 år.Aldri før har det vært elever med så mange sammensatte diagnoser.Unge mennesker føler seg stressa og er ofte slitne.Kriminaliteten har ei heller gått nedover...


Hvem mener du har ansvaret?
Er det politikerne?
Er det dagligvarekjedene?
Er det legene?
Eller er det til syvende og sist du og jeg?

Hvor går grensene for å kunne ansvarliggjøre andre, innen vi ansvarliggjør oss selv? 
Er vi altfor opptatt av lettvinte og raske løsninger? 
Kan det være at løsningene nærer oppunder de uheldige tendensene vi ser blant barn, unge og voksne mennesker dag? 


Er det ok å ty til fedme-operasjon uten å ha prøvd alle andre metoder først? 
Tar man ansvar som foreldre ved å kjøre den overvektige poden til en hamburgersjappe, fordi han elsker hamburgere?
Bør legene vegre seg mye mer innen resepter skrives ut, og hva bør prøves innen medisinering blir et alternativ? 
Bør det være et absolutt krav at en pasient har gått til samtaletimer hos en psykolog/coach, prøvd ut noen treningsformer - fått kurs og veiledning i omlegging av kosthold, og at det er prøvd ut en terapeutisk"hobby" som å stelle dyr...eller kanskje jobbe som frivillig på et sykehjem???

Dette er ikke lettvinte løsninger,men krevende løsninger som fordrer ansvarliggjøring, og oppriktig engasjement og vilje .....

Hva tenker du ? Vil du spise...eller bli spist ? 
Hvem overlater du ansvaret til ?


søndag 23. februar 2014

Lammelår i verdensklasse og uforglemmelig garnityr !


Marinert lammelår smaker fantastisk! 
Sett inn lammelåret på langtidssteking - (på 90 -100 grader)da oppnår du saftig og mørt kjøtt i verdensklasse.

Hjemmelaget marinade:
Kaldpresset ekstra virgin olje.
Lammekrydder.
Jeg har brukt krydder fra T.I. krydderier.
Salt og urter fra Oliviers&Co.
En hel hvitløk og en halv fersk rød chillie som finkuttes.

Jeg stikker noen hull i lammelåret for å kunne "dytte" inn litt av marinaden,spesielt hvitløken. Smakene trekker seg da bedre inn i kjøttet.

Fordel marinademiksen godt utover hele lammelåret før du setter festmaten inn i stekeovnen på langtidssteking(5-6 timer).


Grønnsaksform med søtpotet

Server lammelåret på en seng av velsmakende grønnsaker:
2-3 søtpoteter skjæres i terninger eller små båter.
5-6 mandelpoteter skjæres i terninger
1 squash skjæres i terninger
Sukkererter skal være hele
Broccoli brytes i små buketter
3-4 løk grovhakkes
Hvitløkbåter finhakkes 
4-5 smaks-tomater - hele
Bladpersille grovhakkes
3-4 basilikumblader  
Spander 1-2 spiseskjeer god kaldpresset olje som fordeles over grønnsakene, før formen settes inn i ovnen på ca 160 grader

Når lammelåret er ferdig stekt, pakker du låret inn i folie og lar kjøttet få hvile.Imens klargjør du grønnsakene. Sett formen inn i stekeovnen. NB! Grønnsakene skal IKKE være " ihjel kokt/stekt" så følg med.

Bon appetit !!!





torsdag 20. februar 2014

Kyllinggrateng


Dagens kinderegg: 
Smaker godt-får brukt opp rester- sunn lunsj!



Ingen ting smaker vel bedre enn en varm lunsj! Legg merke til hvor mye lengre Kyllinggratengen metter, fremfor måltidene med brødskiver eller knekkebrød.

Gratengen inneholder:
Kylling-skjært opp i terninger
Brokkoli - brytes opp i små buketter
Smakstomater- deles i to
Løk -finhakkes
Stangselleri-finhakkes
Chillie -finhakkes
5-7 egg - vispes med litt vann og noen få korn med grovt salt.
Knus hel pepper i en morter og dryss over gratengen for den settes i ovnen. 

Legg alt i en ildfast form og hell deretter over vispet egg.
Har du osterester liggende i kjøleskapet er det bare å raspe opp skalkene, å blande osteraspet sammen med eggene.  

PS! Kyllinggratengen kan også spises kald ;)

onsdag 19. februar 2014

Forever young - Be free!



Er du redd for alderstegnene?
Ingen av oss kan unngå å bli eldre, men vi behøver ikke å bli gamle av den grunn!
Å bli gammel er en mental "uting"! 
Vi kan ikke forhindre naturens gang,men vi kan velge å gjøre det beste ut av livsfasen vi er i. Mennesker som er ungdommelige til sinns, tross for høy alder,har en ting til felles;De har livsgnist og er vitale.De velger å leve livet, og de nyter det hverdags- trivielle.De er ofte både sosiale og aktive,og de er flinke til å ta ansvar for helsen sin. Ofte gjenspeiler disse menneskene både humor og glede,og de er handlingsorienterte og optimistiske. 

Dessuten tørr livsnytende mennesker oftere å gå sine egne veier.

I USA heter det:
" Grey hair is the new blonde"
Fresh - naturlig,vakker og SEXY !


Ta en titt på bildene nedenfor....
Hva synes du ? 

Er du lei av å "måtte" farge håret hver fjortende dag, bruke masse tid og like mye penger på hårfarge?  


Glimt i øyet og sjarm er ikke forbeholdt tjueåringer,grått hår eller ikke ;)

Det er mange fordeler ved å droppe hårfargingen.Fargene inneholder stoffer som påvirker både hormoner,og fremkaller allergier.Etter mange års farging blir håret ofte tørt og livløst.
 Grått og velstelt hår med en riktig klipp er rålekkert!




tirsdag 18. februar 2014

Gratis-effektivt-og sosialt


Planer om å komme igang med vårens trenings - eller velvære-program? 
Du trenger ikke bruke en eneste krone....hvis du ikke vil.

TRAPPER gjør underverker!!!

I dag la jeg inn en ekstra treningsøkt da jeg gikk tur med hundene;
4x4 runder opp og ned Slottfjelltrappene (Tønsberg)

I tillegg til høy puls fikk jeg ekstra med frisk luft langt ned i lungene + masse kondisjonstrening + et hardkjør for både mave,rumpe og lår..... som har vært litt i vinterdvale ;D 

Bruk trapper for hva det er verdt !!! 
Det åpner opp for mange positive prosesser i kroppen. Skal skrive under på at blodsirkulasjonen kom godt igang, og at det var deilig å kjenne at musklene i kroppen er der for å brukes. 

Ta med noen venninner/venner og gjør treningsøkta til noe morsomt og sosialt!





søndag 16. februar 2014

Oppdrettsfisk - nei takk!


Jeg tror bestemt av vi kan være enig om en ting; Jo raskere matproduksjon, jo større er risikoen for helsefarlige konsekvenser. 

Husk! Det er du,jeg og barna våre som må betale prisen.
Nei,til uansvarlig matpolitikk!!!   

fredag 14. februar 2014

Romantiske middags-tips


Ta det helt med ro! 
Du har enda tid til å overraske din kjære med et uforglemmelig måltid i kveld. 


I dag "serverer" jeg romantiske middagstips til deg som er litt seint ute...

TIPS TIL EN VELLYKKET MENY
Server din kjære ferske skalldyr!
"Komponer" et imponerende skalldyrfat på en,to,tre....! 


Hva smaker vel bedre enn nykokte kreps-dampa blåskjell-østers med sitron-kjøttfulle saftige krabbeklør og kamskjell ?
Velsmakende sjømat i selskap med bobler i glasset; 
Et perfekt måltid til en romantisk Valentines kveld. 



Gjør som Lady og Landstrykeren


 Hvorfor ikke servere Italiensk Bolognese? 
På med rutete duk,levende lys og romantisk bakgrunnsmusikk...... 
Kjøp inn fersk pasta og lag en deilig kjøttsaus. Sørg for en god og velsmakende Parmesanost, og en fyldig Italiensk rødvin som "prikken over i`en".

Ingredienser:

150 g skinkebiff eller annet beinfritt magert svinekjøtt


150 g flatbiff eller karbonadedeig

2 ss olivenolje

60 g smør

1 middels stor løk

1 gulrot

3 stilker stangselleri

100 g bacon eller skinke

50 g Krydret grov kjøttpølse

1 ss tomatpuré

1½-2 dl kraft eller kjøttbuljong

¾ ts muskatnøtt

salt og svart pepper 

(bruk havsalt og hel pepper som 

du knuser)

5 ss kremfløte

Revet parmesan
500 g tagliatelle, grønn eller hvit


Ønsker dere en ekstra fin fredags kveld:-)

tirsdag 11. februar 2014

George Clooney

Hva har Matcoachen og George Clooney til felles?


 Vi er begge svake for en kopp Nespresso ;)


 Favoritten min er Vanilio og Volluto!



Kaffenytelse ;)


søndag 9. februar 2014

Olympiske gullbrød


Komponerte en ny brødoppskrift til ære for de flinke idrettsutøverne våre :-) 
Siden det er OL og pulsen er høy, presenterer jeg herved et brød som metter godt og lenge.

Valnøtter-gresskarkjerner og linfrø

Ferdig hevet etter ca 45 - 60 minutter

Steking på ca 180 grader,nederste rille.Brødene skal ha en gyllen farge.  

Tre ferdigstekte Olympiske gullbrød

Masse næring i hver eneste brødskive! 
Grovt brød med brunost var akkurat det jeg trengte,da OL-dagen startet kl. 08.00 i dag :-)

Olympiabrødet innholder:

1 pakke gjær
2 dl vann
3 dl Biola eller Cultura
2 ss Blomsterhonning
Økologisk hvetemel (Spelt) ca 1,5 kg
I boks valnøtter
1,5 dl linfrø (bløtes i vann i forveien)
2 poser gresskarkjerner.
Bland det våte først og deretter det tørre.Bland godt. 


Bruk så lite mel som mulig. Elt heller inn litt ekstra mel etter deigen har hevet seg ca. 45 minutter. Når du har fordelt deigen i brødformene skal de etterheve ytterligere 15 minutter, før de pensles med vann og settes inn i stekeovnen. 
 

fredag 7. februar 2014

"Where Flavor was born"


I påvente av deilige vårtegn, kan det å drømme seg bort av og til gi en mental boots - en oppkvikker om du vil.

 I dag anbefaler jeg en nydelig bok, skrevet av Andreas Viestad. Han tar oss med på en fantastisk drømmereise mellom to permer:
"Where Flavor was born" 
  

Matopplevelser av de sjeldne! En "kokebok" som tar oss med på en spennende,fargerik, og smakfull ferd til blant annet Zanzibar,India og Bali.
Boka har fantastiske bilder, fascinerende "reiseskildringer" og selvfølgelig oppskrifter av de kulinariske herlighetene.   

Kryp opp i "go-stolen" - nyt,få ideer, inspirasjon ....og reiselyst! Drøm deg litt bort, og glem både kulde og snøværet utenfor.

God fornøyelse!

torsdag 6. februar 2014

"Tors-dagens" restegryte

Matcoachens restegryte servert på torsdag ettermiddag
Når den nest siste arbeidsdagen i uka ankommer,altså torsdag, har det ofte lett for å bli en kjedelig matdag hjemme hos meg. Kjøleskap, fryseboks samt tørrlager begynner å bli ganske så tomt. Hvorfor? Mat-innkjøpet til helgen og ny uke gjøres unna fredags ettermiddag.Men!
Med litt fantasi og matrester blir det likevel en fullverdig middag på 1,2,3....Alt er tross alt bedre en løsninger som går på ferdigmat fra poser,boks og ....ja, du skjønner. Fabrikkindustriens jukseløsninger er og blir bannelyst!


Oppskrift på gryteretten

Torsdagsgryta består av 85% rester, og 15 kjøttdeig av storfe. Jeg hadde rester av hjemmelaget rød Parmesan,ferdigkokt pasta samt grønne bønner. I tillegg hadde jeg noen overmodne tomater liggende på kjøkkenbenken + en litt "småsliten" Parmesanost (inntørket, betyr det) i kjøleskapet.
Dette gjorde jeg:
Freste kjøttdeigen i en blanding av olje og margarin    ( kjøttdeigen har lett for å bli kokt hvis jeg bare bruker olje, og det liker jeg ikke). 
Tilsatt deretter 2 - 3 ts med rød Pesto, rester med brekkbønner(bruk de grønnsakene du har fra onsdagen), og restene av onsdagens pasta. Knuste deretter litt hel pepper/blanding i en morter, og drysset krydderet over. 
Før servering rev jeg opp noen oste-flak av parmesan, og pyntet opp med tomatbåter ( som i utgangspunktet sto med "ett bein i avfallsbøtta"). 


Bruk rester - ikke kast !

onsdag 5. februar 2014

Muffinsmagen eser utover......


Skyldes muffinsmage kun overspising,lite mosjon og slapphet i muskulaturen?
Nei, årsaken kan også skyldes en hormonell ubalanse i kroppen din
Hva er MUFFINSMAGE? 

Hvis du har symptomer som
tretthet, hudproblemer, vektøkning, vekt rundt midten, søvnvansker, alltid sover, PMS, endometriose, er sjansene STORE for at du kan ha ubalanse i hormonene! Søk hjelp.

Jeg vil ha den flate magen min tilbake!


Når vi passerer 40 år skjer det enda flere forandringer med kroppen vår.Det oppstår kort og godt store endringer,og alt som skjer....ja, det skjer fort.I ihvertfall føles det nå slik; 
"Plutselig" er det ikke lenger greit for vekta og stadig kose seg med nystekte vafler eller sjokolade om kvelden.Og! å prøve sesongens bikini-sortiment på H&M oppleves plutselig som en brutal nedtur, og butikklokalet forlates i stillhet med uforrettet
 sak. 
Uansett naturens uforhindrede "forfall" så er det likevel fullt mulig å håndtere både overvekt og slappe muskler. Både smidighet og muskelstyrke er oppnåelig, og det langt oppover i godt voksen alder.Men, disse "godene" kommer ikke av seg selv! Vi må være villig til å sette av tid, og gjøre en iherdig innsats. Vi må rett og slett investere både tid og krefter for å få dette til.    

"Smidig som en katt,rask som en leopard og sterk som en løve"



Gratis mosjon,trening og "hverdags-knep"


Du trenger hverken personlig trener eller diett for å oppnå en sunn og sterk kropp i voksen alder. 

Dette gir resultater:
Variert, hjemmelaget mat av gode råvarer. Dropp alt av ferdigmat! Spis lite og ofte,da holder du et stabilt blodsukker. Styr unna alt som er unødvendig for å leve et normalt liv; søtsaker,brus,kaker og hyppig inntak av  alkohol. 
Kjør 80/20 regel: 80 % sunt og 20% utskeielser, i løpet av et år. Dette gir resultater for de aller fleste.

Å være ute i frisk luft er viktig. Daglige gåturer i raskt tempo gjør underverker. Dropp heisen,ta trappene. La bilen stå når du kan. 
Kjøp deg noen enkle hjelpemidler som feks stor ball, en trenings-matte og  manualer. Last ned et fornuftig program på nettet. Å trene mage ,rumpe, lår og rygg kan fint gjøres hjemme. 
NB! Bruk målbånd - ikke vekt.
Ta mål av feks mage,rumpe og lår før du begynner livsstilsendringen din......Muskler veier mer enn fett, dropp derfor badevekta. 

LYKKE TIL!

tirsdag 4. februar 2014

Matopplevelser i Dubai

Midtøstens MatMekka!
Inspirerende opplevelser & nytelse som gir mersmak 
 Gå for en kulinarisk ferie! 
Dubai er et naturlig knutepunkt mellom et mangfold av eksotiske matkulturer. Matkulturer med lange tradisjoner og mye stolthet.
Emiraten byr derfor på helt unike matopplevelser fra alle verdens-hjørner.

I DUBAI finne du ytterpunktene fra det enkle og svært tradisjonelle,til det ultramoderne og overdimensjonerte.Det er dette som gjør Dubai verdt et besøk eller flere.  



I Emiraten finnes det utallige småkjøkken. "Småkneipene" har hverken luxsus eller komfort å tilby,men de serverer god mat. Er du på utkikk etter litt Meza, eller skikkelig "homemade" og et uhøytidelig måltid mat - stikk innom og prøv! Det smaker himmelsk og du blir god og mett for en liten penge :) 

De fleste fasjonable hotellene serverer overdådige champagnelunsjer som kan ta pusten fra de aller fleste. Uansett om du er kresen,vegetarianer eller svært godt mat vant- jeg kan love deg:Her vil du ikke komme til å savne en eneste rett! 
Bestill en Champagne lunsj på 
One & Only - Royal Mirage  PS. Sett av fire- fem timer, og kle deg pent. 

Prøv ørkenpiknik 

Opplev 1001 natt, og ekte matglede.


Innta et "
sjeike-måltid i sandynene"




Mer informasjon - ta kontakt med